Inleiding 

In deze handleiding lees je wat de nieuwe Wonderfoon-Centrale is, hoe deze werkt en wat er allemaal mee gedaan kan worden. 
Onze originele Wonderfoon is bedacht in 2018 als hulpmiddel voor mensen met dementie. Hij is vele malen nagebouwd maar is beperkt in functionaliteit: je kunt er maar tien muzieknummers in plaatsen. Een ander nadeel is dat er een mooie ouderwetse telefoon voor gesloopt moet worden. 
Om die problemen op te lossen hebben we een nieuw model Wonderfoon gebouwd. Deze “centrale” heeft veel meer mogelijkheden, ook voor nieuwe toepassingen. 

De functies van de Wonderfoon 

De Wonderfoon is een kastje dat aangesloten wordt op een ouderwetse telefoon met een kiesschijf of toetsenbordje. De Wonderfoon functioneert als een telefooncentrale en de mogelijkheden zijn talrijk: 

●  De Wonderfoon werkt met zowel pulse- als toon-kies (DTMF) telefoons. 

●  Via WIFI, USB, of de telefoon zelf kunnen nieuwe muzieknummers worden geladen. 

●  De telefoon kan op commando rinkelen. 

●  De telefoon kan gesprekken opnemen die ook weer afgespeeld en gedownload of op de USB stick geplaatst kunnen worden. 
●  Het aantal telefoonnummers is onbeperkt. 

●  Via een speciaal telefoonnummer kunnen bijna alle functies van de Wonderfoon 

gebruikt worden. De overige functies kunnen bediend worden via “mijn.wonderfoon.nl” (de Wonderfoon heeft een WIFI hotspot) zoals: 

 • ○  Volume instellen van de luidspreker en microfoon 
 • ○  De naam van de Wonderfoon instellen 
 • ○  WIFI instellingen wijzigen 
 • ○  De Wonderfoon afsluiten, herstarten en terug zetten naar fabrieksinstellingen 
 • ○  Wijzigen van het speciale telefoonnummer 
 • ○  “Live” een getypte tekst uit laten spreken 
 • ○  Een tekst opnemen en aan een telefoonnummer koppelen 
 • ○  Op bepaalde “wekker” momenten, nummers afspelen 


Met deze functies kan de Wonderfoon op allerlei manieren gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan: 

●  Een “ouderwetse” Wonderfoon voor mensen met dementie. 

●  Ouderen hebben vaak mooie verhalen over vroeger. Deze kunnen ze inspreken op 

de Wonderfoon. Daarna kunnen ze gedownload worden om te bewaren. 

●  Een telefoon in de klas of in een escape room: 

 • ○  Raad codes 
 • ○  Krijg aanwijzingen 
 • ○  Geef aanwijzingen met live teksten 
 • ○  Laat de telefoon rinkelen (bijvoorbeeld met morse codes) 


In deze handleiding wordt beschreven hoe de Wonderfoon werkt. 

De Wonderfoon voor eerste keer starten 

Sluit een kiesschijftoestel of drukknoptoestel aan op de Wonderfoon. De Wonderfoon is getest met T65 telefoons en ook met nieuwere PTT toestellen. Oudere toestellen of toestellen uit andere landen zijn niet getest maar werken waarschijnlijk ook.
 

Sluit de adapter aan. Wacht ongeveer een minuut, de telefoon rinkelt als de Wonderfoon gestart is. 

Neem de hoorn op en kies een cijfer tussen de 0 en de 9. Je hoort dan het gekozen nummer dat wordt uitgesproken in de hoorn. 

Kies 22122. Je komt in het speciale menu. Beluister de mogelijkheden. Deze worden ook later in deze handleiding uitgelegd. Hang op om uit het speciale menu te gaan. 

Als dit allemaal werkt, dan functioneert de Wonderfoon met jouw telefoon naar behoren. De volgende stap is zelf muziek op de Wonderfoon plaatsen. Dat kan met een USB stick of via WIFI. 

Muziek met een USB stick op de Wonderfoon plaatsen 

Zet muziekbestanden op een USB stick. Maak geen aparte mappen aan (muziek in mappen wordt niet ge​ï​nstalleerd). Gebruik bij voorkeur WAV bestanden. Over de soorten muziekbestanden die de Wonderfoon kan afspelen volgt hierna meer. 

Plaats de USB stick in de Wonderfoon. Herstart de Wonderfoon: haal de stroom er af en zet deze er weer op. Luister in de hoorn naar instructies. Hang daarna op en wacht totdat de telefoon rinkelt. 

Het kan dan nog enkele minuten duren voordat de nieuwe nummers beschikbaar zijn. Waarom dat zo is lees je onder de paragraaf over Muziekformaten. 

De namen van de muziekbestanden 

Als muziekbestand-namen beginnen met een nummer dan is dat nummer ook het telefoonnummer. Bijvoorbeeld: 

     8.wav
     77 mijn oude opa.wav 


Je kunt nu een muziekje selecteren met nummer 8 en nummer 77. 

Als je namen gebruikt zonder nummer dan worden die op de Wonderfoon gezet vanaf telefoonnummer 0, 1, 2, enzovoort. 

Als je zowel genummerde als ongenummerde bestanden op de stick zet, worden eerst de ongenummerde gekopieerd en daarna de genummerde. Er kan altijd maar één muziekbestand gekoppeld zijn aan een telefoonnummer.

Een voorbeeld:

Stel dat op een stick de volgende bestanden staan: 

     opoe.wav
     dorp.wav
     0.wav 

Als na kopiëren nummer 0 gekozen wordt dan speelt ​0.wav​ af, bij nummer 1 speelt ​ons dorp.wav​ af. Het bestand ​opoe.wav​ is “overschreven” door ​0.wav​ en dus niet meer afspeelbaar (dus: genummerde bestandsnamen prevaleren boven ongenummerde namen). 

Als je niet zeker bent van je zaak, gebruik dan uitsluitend genummerde bestandsnamen. En zet een hint in de naam zodat je weet over welk muziekbestand het gaat. 


Muziek via WIFI op de Wonderfoon plaatsen 

Ga op je PC / smartphone / tablet naar de WIFI instellingen en kies het netwerk “Wonderfoon”. Voer vervolgens het wachtwoord “Wonderfoon” in. Je bent nu verbonden met de Wonderfoon. Surf naar mijn.wonderfoon.nl
In het tabje “Geluidsfragmenten” zie je de aanwezige nummers staan. Onderin het scherm kun je bestanden selecteren en naar de Wonderfoon sturen. Dit moeten genummerde bestandsnamen zijn. 

Het kan na het kiezen van “Verzend” nog enkele minuten duren voordat de nieuwe nummers beschikbaar zijn. Je ziet ze vanzelf in het scherm verschijnen. Waarom dat zo is lees je onder de paragraaf over Muziekformaten.
 


Muziekformaten 

Niet alle soorten muziekbestanden zijn geschikt voor de Wonderfoon. Hieronder staat de tabel met de geaccepteerde formaten: 

 | Extensie Formaat Actie
 | .wav WAVE 16 bits Ok
 | .wav WAVE 24 bits Omzetten nodig
 | .mp3 MPEG Omzetten nodig 

Bij “Omzetten nodig” moeten de bestanden die je aanbiedt in de Wonderfoon worden omgezet naar een bruikbaar formaat. Dat kost ​véél ​tijd, dus geduld is nodig bij het laden van dit type bestanden. 

Als dit vaak nodig is dan kun je beter het formaat en de kwaliteit van de muziekbestanden zelf van te voren bepalen. Gebruik bijvoorbeeld “Audacity” op je PC en exporteer als “​wav​” voor bestanden die snel kunnen worden gekopieerd naar de Wonderfoon. 


De Wonderfoon bedienen via het web interface 

Als je de Wonderfoon via een browser wilt bedienen kun je je PC koppelen aan de hotspot “Wonderfoon” (wachtwoord “Wonderfoon”). Ga naar mijn.wonderfoon.nl (192.168.9.1) met een browser. 

Via het web interface zie je de tabjes Commando’s, Geluidsfragmenten, Wekker, Instellingen en Handleiding. Hierna wordt uitgelegd wat hiermee je kunt doen. 

Commando’s Tab:


Uitspreken:  
Je kunt de Wonderfoon tekst laten uitspreken via een spraaksynthesizer.
Dit is vooral voor testdoeleinden.


Morse:  
Je kunt de Wonderfoon morse laten seinen via de bel. Typ letter en cijfers in het vakje bij "Morse rinkelen". Klik vervolgens op start, en ze zullen vervolgens is morse code gerinkeld worden.


Opnemen onder nummer:  
Je kunt een tekst inspreken in de Wonderfoon en deze opslaan onder een telefoonnummer naar keuze. Typ eerst het nummer waaronder u de opname op wil slaan. Klik vervolgens op start, en volg de instructie vanuit de hoorn van de telefoon.


Rinkelen: 
Je kunt de Wonderfoon één of meerdere malen laten rinkelen. 
Deze functie is vooral bedoeld voor testdoeleinden.


Statusbalk: 
In de statusbalk (onderaan) zie je wat de gebruiker met een Wonderfoon aan het doen is (de statusbalk is in alle schermen te zien). 


Geluidsfragmenten Tab:  

Downloaden, verwijderen

Selecteer één of meer nummers, daarna kun je de bijbehorende muziekbestanden downloaden naar je PC of verwijderen van de Wonderfoon. Met de onderste aanvink-box kun je alle bestanden tegelijk aanvinken.

Afspelen op telefoon

Je kunt een nummer aanklikken via het telefoon-icoontje.. In dat geval gaat de telefoon rinkelen en bij opnemen wordt het gekozen nummer afgespeeld.

Afspelen op PC

Je kunt ook een nummer aanklikken via het afspeelknop-icoontje. In dat geval speelt het geluidsbestand af via je PC.

Naam / Nummer wijzigen

Door op de naam van een nummer te klikken kun je de naam en het bijbehorende nummer wijzigen. 

Muziek op de Wonderfoon plaatsen 


Kies via “Selecteer muziek” één of meer muziekbestanden die op je PC staan en stuur ze naar de Wonderfoon via “Verzend”. 

Het kan na het kiezen van “Verzend” nog enkele minuten duren voordat de nieuwe nummers beschikbaar zijn. Je ziet ze vanzelf in het scherm verschijnen. Waarom dat zo is lees je onder de paragraaf over Muziekformaten. 

Wekker Tab

Wekker met boodschap bij het opnemen van de hoorn

Door een telefoonnummer op te geven en er een tijdstip aan te koppelen maak je een gesproken “wekker” functie. Op het opgegeven tijdstip rinkelt de telefoon en bij opnemen wordt het gekozen muziekbestand afgespeeld. 

De telefoon rinkelt maximaal 12 keer. Als “Snooze” wordt geactiveerd dan zal dit 4 keer herhaald worden met tussenpozen van 3 minuten. Als de hoorn wordt opgenomen speelt het muziekbestand en stopt de Snooze functie. 

Wek nú 

Door “Wek nú” te activeren kun je direct testen of de wekker naar wens is aangemaakt.

Opnemen van  teksten 

Door een vinkje bij “Opnemen na afspelen” te zetten gaat de Wonderfoon als voice mail werken: na afspelen van het muziekbestand schakelt de Wonderfoon over naar de opname functie. 
Het opnemen stopt als de hoorn wordt neergelegd. 

Je kunt de opgenomen teksten vervolgens terug vinden in het tabje met geluidsfragmenten. Ze hebben als nummer: jjjjddmmuummss-n (jaar, dag, maand, uur, minuut, seconde, nummer). 

De teksten kun je downloaden (tabje Geluidsfragmenten) of op een USB stick zetten (speciaal menu keuze 7). Door op de naam te klikken kun je het nummer en/of de naam wijzigen. Dagboek 

Door bij “Dagboek” een nummer op te geven zal de Wonderfoon bij het kiezen van dat nummer het bijbehorende muziekbestand afspelen en daarna als voice mail gaan werken. 


002 

Om nostalgische redenen leest De Wonderfoon net als vroeger de actuele tijd voor bij het kiesen van telefoonnummer 002.  Je weet wel: "Bij de volgende toon is het: ....."

De tijd instellen

Wonderfoons die zijn geleverd na 18 april 2020 hebben een eigen hardware klok en houden de tijd bij, ook als de Wonderfoon uitstaat. Zelfs zomer en wintertijd zal automatisch worden aangepast.

Voor oudere Wonderfoons geldt het volgende: 

Als de Wonderfoon niet aan een lokale WIFI is gekoppeld en aan wordt gezet dan klopt de tijd niet. Als de wekker wordt gebruikt dan is dat een probleem. stel bij gebruik van de wekker daarom bij het aanzetten van de Wonderfoon altijd eerst de tijd in via speciale menukeuze 14 (2212214). Als er wel lokale WIFI wordt gebruikt wordt de tijd vanzelf goed gezet. Instellingen Tab

Volume 

Je kunt het volume van de luidspreker in de hoorn regelen via de Luidspreker schuifknop. De gevoeligheid van de microfoon in de hoorn regel je met de Microfoon schuifknop. 

Speciaal-menu code
Bijna alle functies van de wonderfoon kunnen via de aangesloten telefoon worden ingesteld.
Dit gebeurt door naar het menu te bellen. Via een keuze menu wordt u dan door de verschillende opties geleid. Standaard is dit menu telefoonnummer ingesteld op 22122. Door een nieuw nummer in het vakje te typen, en vervolgens op Activeer te klikken, zal dit nummer worden aangepast.

WIFI 

Voor diverse functies zoals het benaderen van de webinterface zonder eerst wifi te koppelen aan het wonderfoon netwerk, is het aan te raden om de wonderfoon te koppelen aan het lokale wifi netwerk. Firmware updates zijn op deze manier erg makkelijk toegankelijk, en alle functies zijn direct te benaderen door elk apparaat wat op hetzelfde wifi netwerk is aangesloten.

Wonderfoon koppellen aan wifi netwerk

●  Vul bij Wifi SSID de naam van uw wifi netwerk in. Vul vervolgens bij Wifi Password het wachtwoord van dit netwerk in. Klik daarna op Activeer.
De Wonderfoon zal nu herstarten. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Zodra de wonderfoon weer is opgestart zal deze 3 keer kort rinkelen.

Wonderfoon benaderen via wifi
Zodra de wonderfoon is gekoppeld aan uw wifi netwerk kunt u deze via een webbrowser benaderen. Dit kan op 2 manieren.
Het makkelijkst is om naar www.mijn.wonderfoon.nl te gaan.
Soms lukt dit niet, maar dan kunt u de wonderfoon benaderen door het zogeheten IP-adres in uw browser in te voeren. Dit IP adres kunt u verkrijgen door met de telefoon via het keuzemenu (22122) de vervolg optie (8) te kiezen. De getallen inclusief puntjes dient u vervolgens in de webbrowser in te voeren. Dit zal er ongeveer zo uitzien: 192.168.1.12 
Voor uw gemak raden we u aan een bookmark/snelkoppeling hiervan te maken in uw browser.

Wifi terugzetten naar fabrieksinstellingen

 • Als er iets verkeerd is gegaan met het instellen kun je de WIFI instellingen ook terugzetten. Hierdoor zal de wonderfoon weer te vinden zijn bij uw wifi netwerken.
 • Dit kan ook direct met de telefoon via keuze optie 6 in het menu (22122)Pincode 

De pincode heeft nu nog geen betekenis en is bedoeld voor toekomstig gebruik. 

IP adres en Naam 

In dit scherm zie je het IP adres behorende bij de Wonderfoon. 
Je kunt hier tevens een naam verzinnen voor je Wonderfoon. 
Dit laatste heeft vooral zin als je meerdere Wonderfoon’s hebt gekoppeld aan hetzelfde wifi netwerk. Op deze manier weet je altijd op welke wonderfoon je bent ingelogd.Handleiding Tab

De Wonderfoon kan bediend worden met via speciale telefoonnummers 

Op deze pagina staat een overzicht van de speciale menu keuzes die beschikbaar zijn na het kiezen van 22122. Het menu wordt dan voorgelezen, je hoeft niet te wachten totdat het voorlezen klaar is, je kunt direct het vervolgnummer kiezen. Als je snel typt, bijvoorbeeld: 2212213 dan wordt het voorlezen helemaal overgeslagen en wordt direct keuze 13 uitgevoerd. 

 1. 1  Spreek een boodschap in onder een zelf te kiezen telefoonnummer 
 2. 2  Laat de telefoon een keer rinkelen 
 3. 3  Stel het volume in van de luidspreker 
 4. 4  Stel de gevoeligheid in van de microfoon 
 5. 5  Verwijder een audiobestand 
 6. 6  Zet de WIFI hotspot terug op “Wonderfoon” 
 7. 7  Maak een kopie van alle audiobestanden naar een USB stick 
 8. 8  Lees het IP adres voor 
 9. 9  Herstart de Wonderfoon 
 10. 10  Zet de Wonderfoon uit 
 11. 11  Reset de Wonderfoon naar de fabrieksinstellingen 
 12. 12  Installeer de nieuwste versie van de software 
 13. 13  Lees de huidige software versie voor 
 14. 14  Steld  de tijd in van de Wonderfoon*
 15. 15  Lees de tijd voor 

*) Wonderfoons die zijn geleverd na 18 april 2020 hebben een eigen hardware klok en houden de tijd bij, ook als de Wonderfoon uitstaat. 

Updates
U kunt op 2 manieren de software updaten. De eerste is door middel van een USB stick.
U dient de update te downloaden van onze site, en deze vervolgens op een lege USB stick te plaatsen. Plaats nu de USB stick in de wonderfoon-centrale, en sluit deze vervolgens aan op het lichtnet (stekker in het stopcontact)
Bij de 2e manier  kan de Wonderfoon zelf software-updates ophalen. Hiervoor moet de wonderfoon wel verbonden zijn met uw lokale wifi netwerk. Zie "Wonderfoon koppelen aan wifi netwerk"

Elke keer als de Wonderfoon opstart controleert deze of er updates zijn. Als er een update klaarstaat dan zie je in het web-interface dat je deze kunt installeren. Dat doe je vervolgens door in het speciale menu (nummer 22122) keuze optie 12 te kiezen. 


Wonderfoon toepassing voorbeelden 

Activiteiten-herinnering 

● Gebruik de “Wekker” om een herinneringstekst (liefst ingesproken door een vertrouwde stem) uit te laten spreken op een bepaald moment. 

 • ○  “Vergeet geen water te drinken” 
 • ○  “Neem de blauwe pil” 
 • Escape Room / Escape the Classroom 
 • ●  Spreek hints of oplossingen in onder één of meerdere telefoonnummers die geraden zijn door de spelers. 
 • ●  Laat de telefoon rinkelen (tabje Wekker) om de spelers naar de telefoon te lokken en een tekst te laten beluisteren (en eventueel een antwoord in te laten spreken). 
 • ●  Spreek de spelers “live” toe via de spraak synthesizer (tabje Commando’s). 
 • ●  Laat de telefoon een morse code seinen via de bel. 
 • ●  Volg hoe de spelers de telefoon bedienen via de statusbalk. 
 • Hulpmiddel voor mensen met dementie 
 • ●  Zet 10 (of meer) muziekjes op de Wonderfoon die de mensen kennen uit hun jeugd. 

●  Spreek teksten in (van een familielid of een bekende) die een begeleider kan laten horen om te zorgen voor rust of hulp. 

●  Gebruik de opname mogelijkheid (via Wekker) om iemand iets te laten vertellen en dat op te slaan. 


© 2020 Wonderfoon.nl versie 1.46